Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Jongeren aan hulpverleners: “Je kunt altijd iets doen tegen stigma”

Videoboodschap Jongeren over stigma

Hoe ervaren jongeren stigma in de behandelkamer? Dat vertellen zij zelf in een eerlijke videoboodschap aan jeugdhulpprofessionals. Daarin omschrijven de jongeren ook wat ze juist geholpen heeft tijdens de behandeling en begeleiding. Al hun tips en adviezen voor hulpverleners zijn bovendien gebundeld in een verdiepende bijsluiter met als kernboodschap: destigmatiseren kun je leren. Iedere jeugdprofessional kan bijdragen aan de inclusie van psychisch kwetsbare kinderen en jongeren: “Je kunt me altijd helpen door te zorgen dat ik me gezien voel.”

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en de Nederlandse Jeugdraad (NJR) ontwikkelden de video en bijsluiter samen met de jongeren zelf. Zij vertellen voor de camera open hoe zij stigma in de jeugdhulp hebben ondervonden.

Welke momenten hebben zij als stigmatiserend ervaren? En wat heeft ze juist aangenaam verrast? De bijsluiter gaat dieper in op de ongewenste bijwerkingen van stigma, en deelt meer ervaringen en tips van jongeren voor hulpverleners.

Lees verder onder de video.

“Het is moeilijk als je denkt dat je de enige bent, ook al weet je dat er mensen zijn die het ook hebben.”

Jongere

Stigma in de jeugdhulp

Over stigmatisering van psychisch kwetsbare kinderen en jongeren is weinig bekend. Cijfers of gedegen kennis over de effecten ervan ontbreken. Dit terwijl kinderen en jongeren aangeven dat zij hier wel degelijk last van hebben, ook in de hulpverlening.

Stigma hangt samen met stereotyperen, aannames doen en in hokjes denken. Menselijke processen die zich vaak onbewust afspelen. Dat neemt niet weg dat stigma grote gevolgen kan hebben op emotioneel, cognitief, gedragsmatig en sociaal gebied. Stigma kan bijvoorbeeld leiden tot eenzaamheid, en jongeren kunnen de negatieve associaties die samenhangen met hun kwetsbaarheid op zichzelf gaan toepassen.

“Stigmatiserende opmerkingen kun je makkelijker van je af zetten als je iemand niet kent. Maar een hulpverlener heb je nodig.”

Jongere

Wat kun je doen als hulpverlener?

De video en bijsluiter doen een dringende oproep om zo bewustzijn en openheid te creëren onder professionals. Wees je bewust van stigma in de behandelkamer, en van je eigen rol daarin als hulpverlener. Ook binnen de jeugdhulp komen aannames en stereotypen voor.

Het goede nieuws – je kunt altijd iets doen om stigma tegen te gaan en een jongere te helpen. Een greep uit de tips van jongeren in de bijsluiter:

  • Besef dat je weleens stigmatiseert: “En let daar ook op”
  • Durf je kwetsbaar op te stellen: “Deel je eigen ervaringen en geef het toe wanneer je iets niet weet.”
  • Behandel me als uniek persoon: “Ga ervan uit dat ik afwijk van het stereotype”

Meer adviezen, ervaringen en verdiepende kennis staan in de bijsluiter en in het kennisdossier Destigmatisering van kinderen en jongeren.

“Ook al kun je me niet helpen met de behandeling, je kunt me altijd helpen door ervoor te zorgen dat ik me gezien voel, bij me te blijven als het slecht gaat en me als volwaardig mens te zien.”

Jongeren aan professionals

Dossier Destigmatisering

De videoboodschap en bijsluiter zijn onderdeel van een verdiepend kennisdossier, dat wetenschappelijke, praktijk- en ervaringskennis bundelt over destigmatisering van kinderen en jongeren met psychische problemen.

De video, bijsluiter en het kennisdossier zijn een gezamenlijke productie van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het NJi, de NJR en NJR studio bold.

NJR Hoofdzaken

Logo van de Nationale Jeugdraad (NJR)

De jongeren van NJR Hoofdzaken zetten hun ervaringen in de ggz in om de hulp aan jongeren met psychische klachten te verbeteren.