Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Update en uitbreiding voor Begrijp je medicijn

Begrijp je medicijn

Begrijp je medicijn geeft jongeren begrijpelijke en betrouwbare uitleg over veelgebruikte medicijnen in de kinder- en jeugdpsychiatrie. De uitleg dient als aanvulling op de bijsluiter, en gaat onder meer over de werking van de medicatie, mogelijke bijwerkingen, de beste manier om te stoppen en de gevolgen van het gebruik ervan. Het Kenniscentrum breidt Begrijp je medicijn komende tijd uit met uitleg over nóg 10 medicijnen. De bestaande informatie krijgt bovendien een update met de meest recente wetenschappelijke kennis.

Aanvulling op de bijsluiter

Begrijp je medicijn gaat in op vragen over veelgebruikte medicijnen in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Veel jongeren (en ouders) willen bijvoorbeeld weten hoe hun middel werkt, welke bijwerkingen er kunnen optreden, of de medicijnen verslavend zijn, hoe lang zij ze deze moeten innemen en of de werking na verloop van tijd kan afnemen.

Bijsluiters bevatten veel informatie, maar zijn vaak lastig te begrijpen en niet specifiek gericht op kinderen en jongeren. Begrijp je medicijn vult de bijsluiter aan met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde uitleg voor jongeren van 12 tot 18 jaar. En dat voorziet in een behoefte: Begrijp je medicijn wordt veelvuldig geraadpleegd. Tussen 2016 en 2019 is het gebruik met bijna 30 procent gestegen.

Update en uitbreiding

Op dit moment vinden jongeren en ouders bij Begrijp je medicijn kennis over 11 veelgebruikte medicijnen: Citalopram, Clonidine, Escitalopram, Fluoxetine, Melatonine, Methylfenidaat, Oxazepam, Pipamperon, Quetiapine, Risperidon en Sertraline. Illustraties die de werking van het middel weergeven ondersteunt de informatie in Begrijp je medicijn.

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie voorziet deze informatie de komende tijd van een update, en zet de meest recente wetenschappelijke kennis over deze medicatie om in duidelijke taal voor jongeren. Op initiatief van de Geneesmiddelencommissie breidt het Kenniscentrum Begrijp je medicijn uit met uitleg over nog eens 10 middelen: Aripiprazol, Dexamfetamine, Atomoxetine, Guanfacine, Temazepam, Lorazepam, Promethazine, Haloperidol, Olanzapine en Lisdexamfetamine.

Daarnaast verrijkt het Kenniscentrum de medicatie-informatie met:

  • tips over hoe je het gesprek over medicatie met je behandelaar kan aangaan
  • het belang van bijsluiter-buddy (iemand die met jou meeleest)
  • advies over hoe je betrouwbare informatie over medicatie op internet vindt
  • praktische tips die je kunnen helpen bij medicijngebruik (bijvoorbeeld een wekker)
  • ervaringsverhalen

Voor en door jongeren, ouders en behandelaars

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie ontwikkelt Begrijp je medicijn samen met ouders en jongeren van de eigen Ervaringsraad en de Nationale Jeugdraad (NJR). Zij geven aan wat zij missen in bijsluiters, en welke ervaringen zij hebben met hun medicijnen en het gebruik hiervan. Jongeren en onafhankelijke kinder- en jeugdpsychiaters krijgen de nieuwe teksten en illustraties vooraf te zien, om te beoordelen of ze begrijpelijk, relevant en betrouwbaar zijn.

Begrijp je medicijn stelt kennis over medicijnen gratis en digitaal beschikbaar voor jongeren via Brainwiki.nl. Ouders en behandelaren vinden Begrijp je medicijn op deze website.

Dit project wordt gefinancierd door Fonds SGS

Meer nieuws

Ga naar het nieuwsoverzicht

Tags