Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT, behandelmethode)

ACT is een gedragstherapie die mensen helpt flexibel om te gaan met klachten en hindernissen (acceptance), en leert om te blijven investeren in een waardevol leven (commitment).

Doelstelling

Het doel van ACT is gericht op het ontwikkelen mentale veerkracht en minder op het reduceren van klachten. Iemand leert om een gevecht met emoties, gedachten en lichamelijke sensaties te stoppen waar dat mogelijk is. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor diegene zijn (commitment).

Doelgroep

ACT is geschikt voor iedereen die gewoonweg meer uit het leven wil halen, en voor mensen met specifieke psychische klachten zoals angst, piekeren, dwang, hypochondrie, fobieën, een paniekstoornis, depressieve klachten, burn-out, stress, pijn, psychosomatische klachten of vermoeidheid.

Vorm/methode

ACT kan verschillende vormen hebben, zoals individuele ACT-therapie en in een groepscursus (online of op locatie). In de sessies komen de volgende onderdelen aan bod: psycho-educatie, mindfulness-oefeningen, metaforen en ervaringsgerichte oefeningen. Naast de sessies krijgen deelnemers ook oefeningen mee waar ze thuis mee aan de slag kunnen.

De duur van de cursus en lengte van de sessies kunnen iets verschillen per aanbieder.

Onderbouwing

ACT bestaat uit zes processen / vaardigheden, uit te voeren in willekeurige volgorde

  • Acceptatie (ruimte maken voor vervelende ervaringen)
  • Defusie (afstand nemen van je gedachten
  • Het zelf (flexibel omgaan met je zelf(beeld)
  • Aandacht voor het hier en nu
  • Waarden (stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt)
  • Toegewijd handelen (investeren in je waarden)

Er is veel onderzoek gedaan naar de inzet van ACT. Een review van meta-analyses (Gloster en collega’s, 2020) bevestigde een positief effect van de therapie op een brede doelgroep met verschillende klachten. Bekijk hier het hele artikel

ACT your way (voor jongeren en jongvolwassenen)

De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de inzet van ACT bij jongeren van 15 tot 25 jaar. Het is een transdiagnostische interventie die specifiek gericht is op jongeren en jongvolwassenen (15 tot 25 jaar) die zijn vastgelopen op het gebied van hun ontwikkeling of psychische klachten hebben (inclusief jongeren en jongvolwassenen met comorbide, terugkerende en chronische psychische klachten).

Het pilot onderzoek liet veelbelovende resultaten zien. Bij 23 jongeren met een depressie (15-25 jaar) had de interventie positief effect op klachten die passen bij een depressie stoornis en kwaliteit van leven (Schraven en collega’s, 2021). Bekijk het hele artikel met de resultaten uit de pilot

Lees verder over ACT your way. Doen wat werkt voor jou (Universiteit Utrecht)

Ontwikkelaars

ACT is ontwikkeld aan het einde van de 20e eeuw door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes. In 1986 werd voor het eerst onderzoek gedaan naar ACT (Zettle & Hayes, 1986).

Acceptance and Commitment Therapy (ACT, behandelmethode)